Jadłospis od 5 Listopada

Poniedziałek 2018-11-05
Śniadanie I.
– zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,
– chleb mieszany z masłem, szynką, rzodkiewką,
– herbata z cytryną i imbirem,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– zupa pomidorowa z makaronem, śmietaną, zieloną pietruszką,
– kotlet schabowy, ziemniaki, warzywa na parze z sezamem,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– bułka mleczna z dżemem,
– bawarka,
– jabłko,

Wtorek 2018-11-06
Śniadanie I.
– chleb mieszany z masłem, zieloną sałatą, szynką, pomidorem, szczypiorkiem,
– bawarka,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– żurek z ziemniakami, kiełbasą, zielona pietruszką,
– bułki na parze z sosem truskawkowym,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– 1/2 bułki z masłem, kiełbasą krakowską, ogórkiem zielonym,
– sok jabłkowy,

Środa 2018-11-07
Śniadanie I.
– chleb razowy z masłem, pasztetem pieczonym, ogórkiem zielonym,
– bawarka,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– barszcz czerwony z ziemniakami, śmietaną, zielona pietruszką,
– kurczak pieczony, kasza jęczmienna, kapusta pekińska z marchewką, kukurydzą i pomidorem,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– owocojogurt (wyrób własny: jogurt naturalny, płatki kukurydziane, nasiona chia, zmiksowane
owoce)
– herbata owocowa,

Czwartek 2018-11-08
Śniadanie I.
– jajecznica na parze,
– chleb mieszany z masłem, ogórkiem zielonym, rzodkiewką, szczypiorkiem,
– bawarka,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– rosół z zacierką, zieloną pietruszką,
– pieczeń wp., kluski, gotowana czerwona kapusta,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– budyń czekoladowy,
– ciasteczka owsiane,
– herbata owocowa,

Piątek 2018-11-09
Śniadanie I.
– chleb mieszany z masłem, zieloną sałatą, szynką, rzodkiewką,
– bawarka,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– zupa ogórkowa z ryżem, śmietaną, zielona pietruszką,
– paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– biało-czerwony deser niespodzianka (wyrób własny),
– herbata owocowa,

 

 

W naszej kuchni stosujemy poniższe zasady:

1. Korzystamy wyłącznie z naturalnych składników o możliwie najwyższej jakości.
2.    Wszystkie potrawy są świeże i przygotowywane w tym samym dniu.
3.    Nie stosujemy żadnych sztucznych przypraw, kostek rosołowych, wzmacniaczy smaku, 
        konserwantów. Ograniczamy ilość cukru i soli.
4.    Koktajle owocowe przygotowujemy sami – co gwarantuje nam w pełni naturalne
        składniki.
5.    Nasze kucharki same przygotowują kotlety rybne, hamburgery itp.. Nie używamy
        gotowych potraw, zawierających ogromne ilości wypełniaczy i tłuszczu.
6.    Mięsa pieczemy, dusimy lub smażymy w piecu konwekcyjno-parowym.
7.    Naleśniki, pierogi, kluski, przygotowujemy sami od początku do końca. Nie kupujemy
        gotowych wysoko mrożonych potraw.
8.    Zupy gotowane są u nas codziennie wyłącznie z warzyw lub warzyw i mięsa.
9.   Sosy przygotowujemy od podstaw. Nie stosujemy do nich półproduktów w postaci   
       gotowych proszków. Swój smak zawdzięczają naturalny przyprawom.
10.  Na podwieczorki podajemy własnoręcznie przygotowane desery –np. ciasta, muffinki.
11.  Dzieci mają stały dostęp do wody mineralnej, a soki podawane do podwieczorków są to
       soki naturalnie tłoczone bez dodatku cukru.

Post Author: admin