Jadłospis od 21-01

Poniedziałek 2019-01-21
Śniadanie I.
– jajecznica na parze,
– chleb z masłem, ogórkiem zielonym, szczypiorkiem,
– herbata z cytryną,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
1,3
Obiad
– zupa cebulowa z zacierką, śmietaną, zieloną pietruszką,
– kotlet schabowy, ziemniaki, marchewka z groszkiem,
– kompot wieloowocowy,
1,3,7,9
Podwieczorek
-tost z żółtym serem, pomidorem i ziołami,
– herbata owocowa,
– jabłko,
1,7

Wtorek 2019-01-22
Śniadanie I.
– zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,
– chleb z masłem, pasztetem pieczonym, rzodkiewką,
– herbata z cytryną,
Śniadanie II.
– mandarynka,
– herbata z sokiem malinowym,
1,7
Obiad
– rosół z makaronem, zieloną pietruszką,
– zrazy wp. z cebulką, ziemniaki, buraczki z jabłkiem,
– kompot wieloowocowy,
1,9
Podwieczorek
– wafel ryżowy z dżemem,
– bawarka,
– jabłko,
7,

Środa 2019-01-23

Śniadanie I.
– chleb z masłem, zieloną sałatą, szynką, ogórkiem zielonym,
– herbata z cytryną,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
1
Obiad
– zupa fasolowa z ziemniakami, kiełbasą, zieloną pietruszką,
– kopytka z masłem i cynamonem, marchewka z brzoskwinią,
– kompot wieloowocowy,
3,9
Podwieczorek
– budyń waniliowy,
– biszkopty,
– herbata owocowa,
3,7

Czwartek 2019-01-24
Śniadanie I.
– zupa mleczna z płatkami owsianymi,
– chleb z masłem, szynką, pomidorem,
– herbata z cytryną,
Śniadanie II.
– mandarynka,
– herbata z sokiem malinowym,
1,7
Obiad
– kapuśniak z ziemniakami, zieloną pietruszką,
– klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna i pęczak, brokuły na parze z sezamem,
– kompot wieloowocowy,
1,3,9,11
Podwieczorek
– bułka z masłem, szynką, rzodkiewką,
– bawarka,
– jabłko,
1,7

Piątek 2019-01-25
Śniadanie I.
– chleb z masłem, zieloną sałatą, szynką, ogórkiem kiszonym,
– bawarka,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
1,7
Obiad
– krem marchewkowy z grzankami, śmietaną, zieloną pietruszką,
– kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i słonecznikiem,
– kompot wieloowocowy,
1,3,4,7,9
Podwieczorek
– ciasto drożdżowe,
– bawarka,
– jabłko,
1,3,7

 

Numery alergenów umieszczone pod każdym wpisem dostępne tutaj.

 


W naszej kuchni stosujemy poniższe zasady:

1. Korzystamy wyłącznie z naturalnych składników o możliwie najwyższej jakości.
2. Wszystkie potrawy są świeże i przygotowywane w tym samym dniu.
3. Nie stosujemy żadnych sztucznych przypraw, kostek rosołowych, wzmacniaczy smaku,
konserwantów. Ograniczamy ilość cukru i soli.
4. Koktajle owocowe przygotowujemy sami – co gwarantuje nam w pełni naturalne
składniki.
5. Nasze kucharki same przygotowują kotlety rybne, hamburgery itp.. Nie używamy
gotowych potraw, zawierających ogromne ilości wypełniaczy i tłuszczu.
6. Mięsa pieczemy, dusimy lub smażymy w piecu konwekcyjno-parowym.
7. Naleśniki, pierogi, kluski, przygotowujemy sami od początku do końca. Nie kupujemy
gotowych wysoko mrożonych potraw.
8. Zupy gotowane są u nas codziennie wyłącznie z warzyw lub warzyw i mięsa.
9. Sosy przygotowujemy od podstaw. Nie stosujemy do nich półproduktów w postaci
gotowych proszków. Swój smak zawdzięczają naturalny przyprawom.
10. Na podwieczorki podajemy własnoręcznie przygotowane desery –np. ciasta, muffinki.
11. Dzieci mają stały dostęp do wody mineralnej, a soki podawane do podwieczorków są to
soki naturalnie tłoczone bez dodatku cukru.

Post Author: admin