Jadłospis od 07.01.2019

Poniedziałek 2019-01-07
Śniadanie I.
– zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,
– chleb mieszany z masłem, pasztetem pieczonym, ogórkiem zielonym,
– herbata z cytryną,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– żurek z ziemniakami, kiełbasą, zieloną pietruszką,
– racuchy z jabłkiem oprószone cukrem pudrem,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– chleb z masłem, pastą szynkową i rzodkiewką,
– bawarka,
– jabłko,

Wtorek 2019-01-08
Śniadanie I.
– chleb mieszany z masłem, zieloną sałatą, szynką, pomidorem,
– bawarka,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– rosół z makaronem, zieloną pietruszką,
– pieczeń wp., ziemniaki, kapusta czerwona,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– ciastko owsiane,
– kakao,
– jabłko,

Środa 2019-01-09
Śniadanie I.
– zupa mleczna z kasza manną,
– chleb mieszany z masłem, bananem i kiwi,
– herbata z cytryną,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– zupa ogórkowa z ziemniakami, śmietaną, zieloną pietruszką,
– kurczak pieczony w miodzie, kasza jęczmienna i pęczak, buraczki,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– bułka mleczna z masłem i dżemem,
– bawarka,
– jabłko,

Czwartek 2019-01-10
Śniadanie I.
– chleb mieszany z masłem, zieloną sałatą, szynką, ogórkiem zielonym,
– bawarka,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– krupnik z ziemniakami, zieloną pietruszką,
– spaghetti bolonese,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– koktajl owocowy na maślance z nasionami chia,
– jabłko,

Piątek 2019-01-11
Śniadanie I.
– chleb mieszany z masłem, czerwoną pastą jajeczną, szczypiorkiem,
– herbata z cytryną,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– zupa kalafiorowa z zacierką, zieloną pietruszką,
– fishburger, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– bułeczka cynamonowa (własny wypiek),
– bawarka,
– jabłko,

 

 

 

 

 

W naszej kuchni stosujemy poniższe zasady:

1. Korzystamy wyłącznie z naturalnych składników o możliwie najwyższej jakości.
2. Wszystkie potrawy są świeże i przygotowywane w tym samym dniu.
3. Nie stosujemy żadnych sztucznych przypraw, kostek rosołowych, wzmacniaczy smaku,
konserwantów. Ograniczamy ilość cukru i soli.
4. Koktajle owocowe przygotowujemy sami – co gwarantuje nam w pełni naturalne
składniki.
5. Nasze kucharki same przygotowują kotlety rybne, hamburgery itp.. Nie używamy
gotowych potraw, zawierających ogromne ilości wypełniaczy i tłuszczu.
6. Mięsa pieczemy, dusimy lub smażymy w piecu konwekcyjno-parowym.
7. Naleśniki, pierogi, kluski, przygotowujemy sami od początku do końca. Nie kupujemy
gotowych wysoko mrożonych potraw.
8. Zupy gotowane są u nas codziennie wyłącznie z warzyw lub warzyw i mięsa.
9. Sosy przygotowujemy od podstaw. Nie stosujemy do nich półproduktów w postaci
gotowych proszków. Swój smak zawdzięczają naturalny przyprawom.
10. Na podwieczorki podajemy własnoręcznie przygotowane desery –np. ciasta, muffinki.
11. Dzieci mają stały dostęp do wody mineralnej, a soki podawane do podwieczorków są to
soki naturalnie tłoczone bez dodatku cukru.

Post Author: admin