Grudniowy Jadłospis

Poniedziałek 2018-12-03

Śniadanie I.
– chleb mieszany z masłem, zielona sałatą, szynką, pomidorem, szczypiorkiem,
– bawarka,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– zupa pieczarkowa z makaronem, śmietaną, zielona pietruszką,
– kurczak pieczony, ziemniaki, fasolka szparagowa,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– owocojogurt (wyrób własny: jogurt naturalny, zmiksowane owoce, płatki kukurydziane, nasiona chia),
– herbata owocowa,

Wtorek 2018-12-04
Śniadanie I.
– zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,
– chleb mieszany z masłem, pasztetem pieczonym, ogórkiem zielonym,
– herbata z cytryną,
Śniadanie II.
– mandarynka,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– zupa jarzynowa z ryżem, zieloną pietruszką,
– kotlet mielony wp., ziemniaki, marchewka z groszkiem,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– wafel ryżowy z szynką, rzodkiewką,
– bawarka,
– jabłko,

Środa 2018-12-05
Śniadanie I.
– jajecznica na parze,
– chleb mieszany z masłem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem,
– herbata z cytryną,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– barszcz czerwony z ziemniakami, śmietaną, zielona pietruszką,
– gulasz drob., kasza jęczmienna, kiszony ogórek z marchewką,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– 1/2 bułki z dżemem owocowym,
– bawarka,
– jabłko,

Czwartek 2018-12-06
Śniadanie I.
– chleb mieszany z masłem, zielona sałatą, szynką, rzodkiewką,
– bawarka,
Śniadanie II.
– mandarynka,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– żurek z ziemniakami, kiełbasą, zieloną pietruszką,
– kluski na parze z sosem truskawkowym,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– batoniki “Smart” (mleczno-kakaowe),
– bawarka,
– jabłko,

Piątek 2018-12-07
Śniadanie I.
– zupa mleczna z kaszą manną,
– chleb mieszany z masłem, pastą z gotowanego kurczaka, ogórkiem zielonym,
– herbata z cytryną,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z sokiem malinowym,
Obiad
– zupa szpinakowa z ziemniakami, śmietaną, zielona pietruszką,
– naleśniki z rybą i warzywami,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– muffinki (własny wypiek),
– herbata owocowa,
– jabłko,

 

 

W naszej kuchni stosujemy poniższe zasady:

1. Korzystamy wyłącznie z naturalnych składników o możliwie najwyższej jakości.
2.    Wszystkie potrawy są świeże i przygotowywane w tym samym dniu.
3.    Nie stosujemy żadnych sztucznych przypraw, kostek rosołowych, wzmacniaczy smaku, 
        konserwantów. Ograniczamy ilość cukru i soli.
4.    Koktajle owocowe przygotowujemy sami – co gwarantuje nam w pełni naturalne
        składniki.
5.    Nasze kucharki same przygotowują kotlety rybne, hamburgery itp.. Nie używamy
        gotowych potraw, zawierających ogromne ilości wypełniaczy i tłuszczu.
6.    Mięsa pieczemy, dusimy lub smażymy w piecu konwekcyjno-parowym.
7.    Naleśniki, pierogi, kluski, przygotowujemy sami od początku do końca. Nie kupujemy
        gotowych wysoko mrożonych potraw.
8.    Zupy gotowane są u nas codziennie wyłącznie z warzyw lub warzyw i mięsa.
9.   Sosy przygotowujemy od podstaw. Nie stosujemy do nich półproduktów w postaci   
       gotowych proszków. Swój smak zawdzięczają naturalny przyprawom.
10.  Na podwieczorki podajemy własnoręcznie przygotowane desery –np. ciasta, muffinki.
11.  Dzieci mają stały dostęp do wody mineralnej, a soki podawane do podwieczorków są to
       soki naturalnie tłoczone bez dodatku cukru.

Post Author: admin