Jadłospis od 19.11

Jesteście ciekawi co w tym tygodniu pojawi się na talerzach przedszkolaków ?
Aby poznać odpowiedź wystarczy zerknąć na jadłospis 🙂

Poniedziałek 2018-11-19
Śniadanie I.
– zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,
– chleb mieszany z pasztetem pieczonym i ogórkiem kiszonym,
– herbata z cytryną i imbirem,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z cytryną i imbirem,
Obiad
– zupa cebulowa z makaronem, zieloną pietruszką,
– kotlet a`la szwajcar, ziemniaki, marchewka z groszkiem na parze,
Podwieczorek
– legumina,
– ciasteczka owsiane,
– herbata owocowa,
– jabłko,

Wtorek 2018-11-20
Śniadanie I.
– chleb mieszany z masłem, zieloną sałatą, szynką, pomidorem,
– bawarka,
Śniadanie II.
– mandarynka,
– herbata z cytryną i imbirem,
Obiad
– krem z soczewicy z ziemniakami, śmietaną, zieloną pietruszką,
– naleśniki z serem i dżemem,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– 1/2 bułki z masłem, pastą z gotowanego kurczaka,
– herbata owocowa,
– jabłko,

Środa 2018-11-21
Śniadanie I.
– chleb mieszany z masłem, zieloną sałatą, szynką, rzodkiewką, szczypiorkiem,
– bawarka,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z cytryną i imbirem,
Obiad
– zupa szpinakowa z ziemniakami, śmietaną, zieloną pietruszką,
– zrazy wp. z cebulką, kasza jęczmienna, sałatka z ogórka kiszonego i marchewki,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– budyń waniliowy z sokiem malinowym,
– herbata z cytryną,
– jabłko,

Czwartek 2018-11-22
Śniadanie I.
– chleb mieszany z masłem, czerwoną pastą jajeczną,
– chleb mieszany z szynką, ogórkiem zielonym,
– bawarka,
Śniadanie II.
– mandarynka,
– herbata z cytryną i imbirem,
Obiad
– kapuśniak z ziemniakami, zieloną pietruszką,
– makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, z żółtym serem,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– baton z masłem, szynką, rzodkiewką,
– bawarka,
– jabłko,

Piątek 2018-11-23
Śniadanie I.
– zupa mleczna z ryżem,
– chleb mieszany z masłem czosnkowym i zieloną pietruszką,
– herbata z cytryną,
Śniadanie II.
– jabłko,
– herbata z cytryną i imbirem,
Obiad
– krupnik z zieloną pietruszką,
– kotlet rybno-jajeczny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka,
– kompot wieloowocowy,
Podwieczorek
– ciasto marchewkowe (własny wypiek),
– bawarka,
– jabłko,

 

 

W naszej kuchni stosujemy poniższe zasady:

1. Korzystamy wyłącznie z naturalnych składników o możliwie najwyższej jakości.
2.    Wszystkie potrawy są świeże i przygotowywane w tym samym dniu.
3.    Nie stosujemy żadnych sztucznych przypraw, kostek rosołowych, wzmacniaczy smaku, 
        konserwantów. Ograniczamy ilość cukru i soli.
4.    Koktajle owocowe przygotowujemy sami – co gwarantuje nam w pełni naturalne
        składniki.
5.    Nasze kucharki same przygotowują kotlety rybne, hamburgery itp.. Nie używamy
        gotowych potraw, zawierających ogromne ilości wypełniaczy i tłuszczu.
6.    Mięsa pieczemy, dusimy lub smażymy w piecu konwekcyjno-parowym.
7.    Naleśniki, pierogi, kluski, przygotowujemy sami od początku do końca. Nie kupujemy
        gotowych wysoko mrożonych potraw.
8.    Zupy gotowane są u nas codziennie wyłącznie z warzyw lub warzyw i mięsa.
9.   Sosy przygotowujemy od podstaw. Nie stosujemy do nich półproduktów w postaci   
       gotowych proszków. Swój smak zawdzięczają naturalny przyprawom.
10.  Na podwieczorki podajemy własnoręcznie przygotowane desery –np. ciasta, muffinki.
11.  Dzieci mają stały dostęp do wody mineralnej, a soki podawane do podwieczorków są to
       soki naturalnie tłoczone bez dodatku cukru.

 

 

Post Author: admin